Помеѓу политичката мобилизација и османлиското наследство: Балканскиот муслимански идентитет виден преку случајот на Македонците муслимани

Stojanovski, Strasko and Ananiev, Jovan (2011) Помеѓу политичката мобилизација и османлиското наследство: Балканскиот муслимански идентитет виден преку случајот на Македонците муслимани. Islamskata civilizacija na Balkanot. (Submitted)

[thumbnail of za MANU-1.doc] Text
za MANU-1.doc

Download (1MB)

Abstract

Најважните фактори на кои се темели појавата и ширењето на национализмот на Балканот, како и создавањето на модерните нации-држави се: Религијата и религиозните институции, Јазикот како средство за дефинирање на националната посебност, како и надворешните фактори изразени преку политиката на Големите сили и нивната желба да ги реализираат сопствените национални интереси.
Општата слика на националната припадност на населението на Македонија, во втората половина на XX и почетокот на овој век, дава претстава во која е присутна тенденцијата на опаѓање на Македонското, а за негова сметка, зголемување на Албанското население. Доколку се има во предвид и фактот дека Македонците муслимани живеат во опкружување во кое доминира Албанското население, ќе може да се забележи главната причина за тенденцијата за опаѓање на влијанието на македонскиот национален идентитет и приклонувањето кон албанскиот и турскиот, т.е. трагањето кон алтернативни идентитети, кои оваа заедница полесно би ја вклопиле во доминантната средина.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Social Sciences > Political Science
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Strasko Stojanovski
Date Deposited: 23 Nov 2012 10:50
Last Modified: 15 May 2013 13:38
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1765

Actions (login required)

View Item View Item