Ментор

Dimova, Violeta and Denkova, Jovanka and Karanikolova-Cocorovska, Lusi and Ivanovska, Biljana and Belcev, Tole and Mladenoski, Ranko and Daskalovska, Nina and Leontik, Marija and Celik, Mahmut and Kukubajska, Marija Emilija and Kusevska, Marija and Jakimovska, Svetlana and Kuzmanovska, Dragana and Marolova, Darinka and Velinova, Eva and Kirova, Snezana and Petkovska, Biljana and Todorova, Marija and Prodanovska, Vesna and Donev, Dragan and Koceva, Vesna and Iliev, Krste and Pop Zarieva, Natalija and Krsteva, Marija and Markoska, Nadica and Karanikikj Josimovska, Jovana and Ulanska, Tatjana and Golakov, Kostadin and Tasevska, Marica and Hadzi-Nikolova, Adrijana (2016) Ментор. [Project] (Submitted)

[thumbnail of Proekt-mentor.pdf]
Preview
Text
Proekt-mentor.pdf

Download (507kB) | Preview

Abstract

Предмет на истражување и на практичната работа на проектот „МЕНТОР“ се следниве теми: преведување, процеси на преведување, стандарди EN/ISO (нов ISO); Имплементација на ISO/EN во софтверите на ПСД, Trados, Matecut; Machine translation; Почитување на процесите! Проектно водење, обезбедување на квалитет; Апликација и речник (доделување на UN/PW на сите и доделување на лица за увоз во речникот/Мкд.)Целите на проектот се: Пренос на знаења/информации на студентите на Филолошкиот факултет и другите факултети во рамките на УГД; Преведување – инволвирање на двете страни во преведувачките проекти во Македонија и пошироко; Обезбедување на пракса во ПСД за студентите на групите за преведување и толкување (сите јазици) Обезбедување на обука за наставниот кадар во врска со софтверските помагала за преведување (ТРАДОС и сл.) Мобилизирање на студентите со големи достигнувања за време на студирањето и можност за нивно дополнително обучување под менторство на искусни преведувачи и можност за нивно вработување во ПСД.

Item Type: Project
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Darinka Marolova
Date Deposited: 10 Mar 2017 12:33
Last Modified: 04 Dec 2019 09:44
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17526

Actions (login required)

View Item View Item