Рехабилитација на пациенти со ампутации и нивно протезирање

Miteva, Sanja and Nikolovska, Lence (2015) Рехабилитација на пациенти со ампутации и нивно протезирање. Medicus, информативен гласник на јавното здравство - Штип, 10 (23). pp. 26-27. ISSN 1857-5994

[thumbnail of Медикус бр. 23, 2015г..pdf]
Preview
Text
Медикус бр. 23, 2015г..pdf

Download (433kB) | Preview
[thumbnail of LN 2.pdf]
Preview
Text
LN 2.pdf

Download (293kB) | Preview

Abstract

Ампутацијата вклучува отстранување на кожа, подкожно ткиво,мускули,лигаменти и коски. Со елиминирањето на дел од телото останува делот кој е именуван како чкунка со пресечени структури.Останатиот дел од екстремитетот е болен, не поднесува притисок и поголем дел од времето е отечен.
Опоравувањето на пациентите со ампутација се постигнува со континуирана нега, грижа и правилно обликување на чкунката,предпротетичка и постпротетичка хоспитаизација и нега како и континуирано оспособување на пациентот за користенње на протезата и негововклучување во заедницата.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Lence Nikolovska
Date Deposited: 15 Feb 2017 13:41
Last Modified: 15 Feb 2017 13:41
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17418

Actions (login required)

View Item View Item