Интернационалниот карактер на народните пословици и поговорки

Kuzmanovska, Dragana and Kirova, Snezana and Ivanova, Biljana (2016) Интернационалниот карактер на народните пословици и поговорки. In: IV научно- стручна конференција со меѓународен карактер на тема „Современото воспитание и образование - состојби, предизвици и перспективи", 18 May 2016, Stip, Macedonia.

[thumbnail of ИНТЕРНАЦИОНАЛНИОТ КАРАКТЕР НА НАРОДНИТЕ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ.pdf]
Preview
Text
ИНТЕРНАЦИОНАЛНИОТ КАРАКТЕР НА НАРОДНИТЕ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Пословиците и поговорките (ПП) се паремиски единици кои поради нивната широка
распространетост предизвикуваат многумина лингвисти да продрат подлабоко во јазичната ризница на
повеќе народи и да ги истражуваат сличностите и разликите. Повеќето ПП се познати на многу јазици и ако
ги преминат границите на една нација стануваат неограничено распространети, односно присутни во повеќе
јазични системи што говори за нивниот интернационален карактер што е предмет на нашево истражување.
Поминувајќи го долгиот пат низ вековите испреплетен со сложени и тешки услови на егзистирање, повеќето
ПП претрпеле и различни модификации во процесот на нивното преведување, односно трансферирање од еден
на друг јазик. Иако станале интернационални, тие постојат во форма на многубројни национални варијанти.
При таквите процеси успеале да опстанат само интернационалните ПП кај оние народи коишто припаѓаат
кон исто семејство на јазици, како што е индоевропското семејство на јазици во кое се вбројуваат и
македонскиот, англискиот и германскиот јазик

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Uncontrolled Keywords: поговорка, пословица, класификација, националност, интернационалност
Subjects: Humanities > Other humanities
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Snezana Kirova
Date Deposited: 15 Feb 2017 14:59
Last Modified: 15 Feb 2017 14:59
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17403

Actions (login required)

View Item View Item