Застапеноста на интеркултуралните вредности во системот на современото образование и воспитание

Josimovska, Verica (2016) Застапеноста на интеркултуралните вредности во системот на современото образование и воспитание. In: Современото воспитание и образование - состојби, предизвици и перспективи- зборник на трудови. НУ-УБ „Гоце Делчев“ Штип, Штип, pp. 37-40. ISBN 978-608-242-037-0

[thumbnail of sodrzina.pdf]
Preview
Text
sodrzina.pdf

Download (505kB) | Preview
[thumbnail of trud-teks.pdf]
Preview
Text
trud-teks.pdf

Download (575kB) | Preview
[thumbnail of ImageMagick conversion from image to application/pdf]
Preview
Text (ImageMagick conversion from image to application/pdf)
korica.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Во мултикултурното опкружување, засновано на идеите за плурализам и интеркултурализам, важна улога има воспитно-образовниот процес. Младите се во средиштето на тој процес на кои е потребно да им се обезбедат доволно знаења, вештини и искуства со кои преку интеракција да бидат подготвени за самопочитување и почитување на другите и градење мостови спрема припадниците на разни култури.
Клучни зборови: воспитно-образовен процес, интеркултурализам, плурализам.

Item Type: Book Section
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Verica Josimovska
Date Deposited: 15 Feb 2017 11:56
Last Modified: 15 Feb 2017 11:57
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17400

Actions (login required)

View Item View Item