Микроекономија и Макроекономија (избрани теми)-скрипта

Josheski, Dushko and Apostolov, Mico (2017) Микроекономија и Макроекономија (избрани теми)-скрипта. ISBN 978-608-244-368-3.

Full text not available from this repository.

Abstract

Познавањето на микроекономските фундаменти во голема мера подразбира еден напор да се запознаат агрегатните економски феномени условени од однесувањето на индивидуалните економски субјекти, и нивните интеракции. Овие интеракции може да бидат и пазарни и непазарни. Овие интеракции понатаму се спојуваат заедно, поради непријатното чувство кај економистите во 1950-тите и 1960-тите со постоењето на две супдисциплини, микроекономија и макроекономија, а двете, всушност, ги објаснуваат карактеристиките на економијата како целина.
Од друга страна методолошкиот индивидуализам е поглед според кој објаснувањата во општествените науки се точни ако се засновани на индивидуалните мотиви и однесувањето кое произлегува од таа мотивација. Потребата микроекономијата и макроекономијата да се направат компатибилни една со друга произлегла од научната дискусија која била поттикната од страна на Виенскиот круг за филозофијата на науката на почетокот на XX век.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Dusko Josevski
Date Deposited: 10 Feb 2017 12:13
Last Modified: 10 Feb 2017 12:13
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17293

Actions (login required)

View Item View Item