Високо модифицирани полимерни материјали еволутивен чекор во денталната протетика

Mickova, Daniela and Kovacevska, Ivona and Nakovska, Elena and Apostolski, Pavle (2016) Високо модифицирани полимерни материјали еволутивен чекор во денталната протетика. Vox Dentarii Информатор на стоматолошката комора на Македонија, 6 (3). pp. 15-16. ISSN 1857-7814

[thumbnail of vox-dentarii-35_vox-demtalii-web.pdf]
Preview
Text
vox-dentarii-35_vox-demtalii-web.pdf

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of ИВОНА НОВИНИ 1.pdf]
Preview
Text
ИВОНА НОВИНИ 1.pdf

Download (285kB) | Preview

Abstract

Индиректните протетички надоместоци треба да обезбедат висока естетика и функционално интегрирање во оралната средина, а воедно и да се задоволат барањата и потребите на забниот техничар, стоматологот и пациентот.
Безметалните материјали кои се користат како градивни при изработката на протетичките надоместоци, изискуваат одредени услови при формирање на самиот безметален систем, како што е одреден степен на цврстина во релација со индикациите, хемиска стабилност, механичка издржливост и над се висока естетика.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Ivona Kovacevska
Date Deposited: 27 Jan 2017 12:56
Last Modified: 27 Jan 2017 12:57
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17063

Actions (login required)

View Item View Item