Религија и религиската дистанца во Република Македонија

Stojanovski, Strasko and Koceva, Daniela (2016) Религија и религиската дистанца во Република Македонија. Годишен зборник на Правен факултет. ISSN 1857-7229

[thumbnail of Binder1s.pdf]
Preview
Text
Binder1s.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Овој труд се темели на две истражувања реализирани од истражувачки тим од Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип во текот на 2015 година. Религиската дистанца како примарен сегмент на општествената организација, заедно со етничката припадност, е клучен фактор за детерминирање на меѓугрупните односи во македонското општество. Оттука, ставовите на испитаниците тангираат прашања поврзани со различни сегменти на религиската организација и убедувања, но и ставови кои истата ја ставаат во корелативни односи со политичката мобилизација и меѓуетничката коегзистенција. Токму создавањето на предуслови за меѓурелигиска коегзистенција се поврзува со можноста одредени групи да градат повеќе или помалку инкулзивни ставови во однос на натпреварот за ресурси во релациите со останатите групи. Доминантноста на биконфесионалниот модел, со одредени исклучоци, ја пресликува политичката позадина на доминацијата на дата најголеми етнички субјекти во државата, а со тоа и можноста за градење на комплексни односи на политичка мобилизација во Р. Македонија.
Клучни зборови: религија, политичка мобилизација, религиска дистанца, Македонија, инклузивност.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Social Sciences > Law
Social Sciences > Political Science
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Strasko Stojanovski
Date Deposited: 26 Jan 2017 13:45
Last Modified: 26 Jan 2017 13:45
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17017

Actions (login required)

View Item View Item