Безбедносните прашања и создавањето на независна Р. Македонија

Marolov, Dejan (2016) Безбедносните прашања и создавањето на независна Р. Македонија. Годишен зборник, Правен факултет. ISSN 1857- 8713

[thumbnail of БЕЗБЕДНОСНИТЕ ПРАШАЊА И СОЗДАВАЊЕТО НА НЕЗАВИСНА РM.pdf]
Preview
Text
БЕЗБЕДНОСНИТЕ ПРАШАЊА И СОЗДАВАЊЕТО НА НЕЗАВИСНА РM.pdf

Download (757kB) | Preview

Abstract

Безбедносните закани за Република Македонија почнаа да се наметнуваат уште со почетокот на Југословенската криза. Со отпочнувањето на воените конфликти во Словенија а подоцна и во Хрватска, во Македонија се отворија дилеми за нејзиното место во федрацијата која се распаѓаше. Определувањето за чекорење по патот на незавиноста изгледаше прилично логичен чекор но истовремено носеше инзвонредно тешки ризици.
Генерално гледано тие ризици по безбедноста можеме да ги поделиме во две групи. Внатрешни фактори кои можат да влијаат дестабилизирачки и надворешни фактори кои можат да ја загорозат безбедноста на државата. Многу често внатрешните и надворешните фактори беа испреплетени односно често внатрешните фактори беа користени како алатка од надворешните фактори.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Dejan Marolov
Date Deposited: 25 Jan 2017 15:30
Last Modified: 25 Jan 2017 15:30
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17013

Actions (login required)

View Item View Item