Религиската дистанца во Република Македонија

Stojanovski, Strasko and Koceva, Daniela and Nikolova, Magdalena (2016) Религиската дистанца во Република Македонија. In: Меѓународна анучна конференција: Новите предизвици на социолошката имагинација (во чест на Чарлс Рајт Милс), 25-26 Nov 2016, Skopje, Macedonia. (Unpublished)

[thumbnail of Konferencija programa mak.pdf]
Preview
Text
Konferencija programa mak.pdf

Download (293kB) | Preview
[thumbnail of S.S..pdf]
Preview
Text
S.S..pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Овој труд се темели на две истражувања реализирани од истражувачки тим од Правниот факултет, при Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип во текот на 2015 година. Религиската дистанца како примарен сегмент на општествената организација, заедно со етничката припадност, е клучен фактор за детерминирање на меѓугрупните односи во македонското општество. Оттука, ставовите на испитаниците тангираат прашања поврзани со различни сегменти на религиската организација и убедувања, но и ставови кои истата ја ставаат во корелативни односи со политичката мобилизација и меѓуетничката коегзистенција. Токму создавањето на предуслови за меѓурелигиска коегзистенција се поврзува со можноста одредени групи да градат повеќе или помалку инкулзивни ставови во однос на натпреварот за ресурси во релациите со останатите групи. Доминантноста на биконфесионалниот модел, со одредени исклучоци, ја пресликува политичката позадина на доминацијата на дата најголеми етнички субјекти во државата, а со тоа и можноста за градење на комплексни односи на политичка мобилизација во Р. Македонија.
Клучни зборови: религија, политичка мобилизација, религиска дистанца, Македонија, инклузивност.

Item Type: Conference or Workshop Item (Other)
Subjects: Social Sciences > Political Science
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Strasko Stojanovski
Date Deposited: 25 Jan 2017 13:19
Last Modified: 25 Jan 2017 13:19
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16998

Actions (login required)

View Item View Item