Говор на омраза на социјалните медиуми во Република Македонија

Marolov, Dejan and Stojanovski, Strasko (2016) Говор на омраза на социјалните медиуми во Република Македонија. In: Proceedings of The Third International Scientifc Conference: Social Change in the Global World, 1-2 Sept 2016, Center for Political and Legal Research, Faculty of Law, Goce Delchev University in Shtip, Macedonia.

[thumbnail of TOM II compressed (1).pdf]
Preview
Text
TOM II compressed (1).pdf

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of govo na omraza.pdf]
Preview
Text
govo na omraza.pdf

Download (833kB) | Preview

Abstract

Овој труд се базира на истражување спроведено на Правниот факултет во Штип во периодот 2015/16 година. Говорот на омраза како општествен феномен има повеќе димензии. Од правен аспект, тешко е да се определи разграничувањето помеѓу говорот на омраза и слободата на изразување. Од аспект на социјалната интеракција и инклузија, може да се забележи влијанието на повеќе категории врз говорот на омраза врз база на меѓуетничките односи и политичката мобилизација. Екстремната и континуирана манифестација на говорот на омраза може да предизвика криминал од омраза, за кој може да се најдат примери во Република Македонија од последните неколку години. Оттука, неопходна е регулација на интернет просторот за намалување на нивото на говор на омраза, а истото не може да биде само предмет на саморегулација на различните социјални медиуми, но истовремено мора да се внимава на задржување на слободата на говор на највисоко ниво.
Клучни зборови: говор на омраза, социјални медиуми, слобода на изразување, Македонија, криминал од омраза.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Media and communications
Social Sciences > Political Science
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Strasko Stojanovski
Date Deposited: 26 Jan 2017 09:46
Last Modified: 26 Jan 2017 09:46
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16997

Actions (login required)

View Item View Item