Компаративна анализа на сказновидното во делото на Гроздана Олујиќ и Славка Манева

Denkova, Jovanka (2016) Компаративна анализа на сказновидното во делото на Гроздана Олујиќ и Славка Манева. In: 10 International Balkan Congress on Education and Science, 17-19 Sept 2015, Ohrid, Macedonia.

[thumbnail of охрид-2016.pdf]
Preview
Text
охрид-2016.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Во трудот се прави компаративна книжевна анализа на сказновидното, чудесното во творештвото на Гроздана Олујиќ и Славка Манева. Притоа, како предмет на анализа се земени нивните збирки, „Седефна ружа“ и „Ѕвездени перничиња“. Целта на трудот е да се утврдат допирните точки кои овие сказни ги имаат со сказната како жанр воопшто, а потоа и да се направи споредба меѓу сказните кај двете писателки. При компаративната анализа ќе се задржиме на она по што нивното книжевно творештво се доближува, но и по што се разликува. Својата авторска сказна, Гроздана Олујиќ ја поврзува со судбината на поединецот, дадена во еден реален контекст, и пренесувајќи длабоки пораки со што се укажува на повеќеслојноста на сказната, а Славка Манева во поголема мера се потпира на народната сказна.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 25 Jan 2017 11:37
Last Modified: 25 Jan 2017 11:37
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16971

Actions (login required)

View Item View Item