Создавањето на независна Република Македонија: внатрешни состојби и надворешна политика

Marolov, Dejan and Mitev, Oliver (2016) Создавањето на независна Република Македонија: внатрешни состојби и надворешна политика. Универзитет „Гоце Делчев“, Штип. ISBN 978-608-244-345-4

[thumbnail of 2.kniga marolov-1.pdf]
Preview
Text
2.kniga marolov-1.pdf

Download (327kB) | Preview

Abstract

Процесот на создавање на независна Република Македонија се надоврзува на севкупниот процес на дезинтегрирање на поранешните источноевропски еднопартиски општества, вклучително и она на СФР Југославија, и промовирањето на политичкиот плурализам и демократијата, како основни конституенти на модерните општества. Македонската независност е трасирана со Референдумот на 8 септември 1991 година, за веднаш потоа да уследи период на внатрешно консолидирање и дипломатска борба за меѓународно признавање. Дипломатската иницијатива, како и севкупните односи со ЕЗ и САД, резултира со прием на Република Македонија (под референцата Поранешна Југословенска Република Македонија) во Организацијата на Обединетите нации.

Во следниот период, до есента 1995 година, како резултат на пошироката меѓународна регионална интервенција во поранешна Југославиjа, како и блокадата од Република Грција, Република Македонија се најде во тешка и комплексна состојба. Како резултат на т.н. спор за името, Грција воведува еднострано трговско ембарго, а блокадата е надополнета со неможноста за интеграција на Република Македонија во останатите меѓународни организации и иницијативи. Статус кво состојбата е надмината со Привремената спогодба, по што уследи процес на стабилизирање и унапредување на односите, во прв ред со САД и поголем дел од земјите членки на ЕУ.

Item Type: Book
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Dejan Marolov
Date Deposited: 25 Jan 2017 12:49
Last Modified: 25 Jan 2017 12:49
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16966

Actions (login required)

View Item View Item