Говор на омраза во традиционалните медиуми во РМ: примери од Македонија

Majhosev, Andon (2016) Говор на омраза во традиционалните медиуми во РМ: примери од Македонија. In: Меѓународна научна конференција филологија, култура и образование, 18-19 March 2016, Stip, Republic of Macedonia.

[thumbnail of FILKO-I Konferencija.pdf]
Preview
Text
FILKO-I Konferencija.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Медиумите, како средства за масовна комуникација, имаат
исклучително важна улога во промовирањето на различностите, нивното почитување, толеранцијата и рамноправноста, недискриминацијата. Но, и покрај тоа, често пати и самите стануваат промотори на јазик на омраза. Во поново време, освен преку традиционалните медиуми, говорот на омраза
најде нов начин на своја манифестација – преку социјалните мрежи на Интернет, чија популарност и широка употреба овозможува одредена содржина да допре до најширокиот аудиториум. Во трудот се обработува говорот на омраза од аспект на негова присутност во традиционалните
медиуми (печатот, радиото и телевизијата. Целта е да се даде приказ на состојбата во Република Македонија во однос на ова прашање. Притоа, преку метод на дескриптивна анализа, поткрепен со низа примери одпрактиката, се доаѓа до заклучок дека во Република Македонија е забележливо присуството на злоупотреба на традиционалните медиуми, во
насока на непочитување на различноста, ширење предрасуди,
нетолеранција и стереотипи.
Клучни зборови: говор на омраза, медиуми, печат, радио,
телевизија.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Media and communications
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Andon Majhosev
Date Deposited: 26 Jan 2017 13:43
Last Modified: 06 Feb 2017 09:18
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16958

Actions (login required)

View Item View Item