Словенските сказни-основа на фолклорот кај словенските народи

Denkova, Jovanka (2016) Словенските сказни-основа на фолклорот кај словенските народи. Славянский вестник: история и перспективы.Материалы международной научно-практической конференции, посвященной 150-летию сборника «Славянский вестник». – Воронеж: Кварта, 2016.. pp. 71-78. ISSN 978-5-89609-340-ХХ

[thumbnail of trud voronjez-2016.pdf]
Preview
Text
trud voronjez-2016.pdf

Download (798kB) | Preview

Abstract

Заради заедничкото минато, сите словенски народи имаат исти или слични белези во својот долг историски развој. Со доаѓањето на Словените на Балканот, тие со себе ја донеле својата култура, историја, верувања, митови, приказни... Голем дел од тој шаренолик фолклор се сретнал со фолклорот кој веќе егзистирал на овие простори. Некои приказни, верувања и сл., ја задржале својата оригинална форма во која биле пренесени, а некои доживеале своевидна контаминација во мотивите и сл. Како такви тие и ден-денес постојат кај словенските народи. Од тие причини, целта на овој научен труд ќе биде да се разгледаат сказни/волшебни/фантастични приказни кај повеќе словенски народи, да се утврдат нивните заеднички основи и потекло, во смисла на мотивите, ликовите, просторот, волшебните предмети... За таа цел, ќе се разгледуваат сказните на Пушкин, потоа одредени чешки, словачки, полски, словенечки, бугарски, српски и македонски, сказни.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 24 Jan 2017 14:42
Last Modified: 24 Jan 2017 14:42
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16940

Actions (login required)

View Item View Item