Специфики на осигурувањето од граѓанско-правна одговорност за нуклеарна штета

Ampovska, Marija (2016) Специфики на осигурувањето од граѓанско-правна одговорност за нуклеарна штета. Годишен зборник на Правен факулте, 6. pp. 1-9. ISSN 1857 - 7229 (In Press)

[thumbnail of gz2016 za repozitorium.pdf]
Preview
Text
gz2016 za repozitorium.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Под оправдувањето дека нуклеарната енергија и нејзината употреба во мирновременски цели даваат голем придонес и одговараат на барањата кои ги поставува модерното општество бил прифатен принципот на ограничена одговорност на операторот за штетата причинета на трети лица во случај на нуклеарна несреќа. Ова ограничување овозможило пазарот на осигурување на истапи и да овозможи осигурување на операторот од нуклеарна одговорност. Денеска, паралелно со меѓународниот режим на нуклеарна одговорност, коегзистира и режимот на задолжително осигурување од одговорност спрема трети лица во случај на нуклеарна несреќа. Тој има низа свои специфики кои ќе бидат предмет на приказ и анализа на овој труд.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Marija Radevska
Date Deposited: 26 Jan 2017 10:51
Last Modified: 26 Jan 2017 10:52
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16888

Actions (login required)

View Item View Item