Одговорност за неисправен производ во македонското право

Ampovska, Marija (2016) Одговорност за неисправен производ во македонското право. Зборник на трудови од Трета научна меѓународна конференција Општествените промени во глобалниот свет, 1. pp. 153-176. ISSN 978-608-244-353-9

[thumbnail of trud 1 konf. 2016.pdf]
Preview
Text
trud 1 konf. 2016.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

До донесувањето на Новелата на Законот за облигационите односи во 2008 година во македонското облигационо право беше регулирана "одговорност на производителот на предмет со недостаток". Оваа правна регулатива во 2008 година беше заменета со "одговорност за неисправен производ". Овој труд има за цел, пред сè, да ги прикаже причините за промените на законската регулатива и да го лоцира нивниот извор во рамки на конкретни промени кои ги доживува современиот научно – технолошки свет, како и во рамки на тенденциите на правната наука и судската практика, со посебен осврт на транспонирањето на соодветните директиви на Европската Унија.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Marija Radevska
Date Deposited: 21 Dec 2016 11:01
Last Modified: 21 Dec 2016 11:01
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16871

Actions (login required)

View Item View Item