Параметри за избор на јагленово наоѓалиште погодно за подземна гасификација на јаглени

Karanakova Stefanovska, Radmila and Dambov, Risto and Panov, Zoran (2016) Параметри за избор на јагленово наоѓалиште погодно за подземна гасификација на јаглени. In: Podeks-Poveks'16, 11-13 Nov 2016, Strumica, Macedonia.

[thumbnail of 19. Radmila K. S. ++.pdf]
Preview
Text
19. Radmila K. S. ++.pdf

Download (368kB) | Preview

Abstract

Изборот на јагленово наоѓалиште погодно за подземна гасификација на јаглен (ПГЈ) зависи од голем број на параметри поврзани со јагленот, слоевите на јаглен, водните услови и површинските објекти. Од нив, секако најважни се јагленовиот ранг, дебелината и длабочината на слојот, типот на покривните и основните слоеви, пропустливоста и порозноста на јагленот и околните слоеви, геолошките карактеристики како што се структурно – тектонските карактеристики, нивото на подземни води и нивниот хемиски состав како и блискоста со површинската инфраструктура.
Клучни зборови: експлоатација на јаглени, екологија, подземна гасификација на јаглени

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Environmental engineering
Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Risto Dambov
Date Deposited: 16 Dec 2016 13:05
Last Modified: 16 Dec 2016 13:05
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16851

Actions (login required)

View Item View Item