Загрозување на недвижното културно наследство во Република Македонија од елементарни непогоди и потребата од мапирање и елаборирање на критични места

Nacev, Trajce and Veselinov, Dragan (2015) Загрозување на недвижното културно наследство во Република Македонија од елементарни непогоди и потребата од мапирање и елаборирање на критични места. Knowledge - International Journal, 11.1. pp. 361-364. ISSN 1857-92

[thumbnail of 11.1a.pdf]
Preview
Text
11.1a.pdf

Download (751kB) | Preview

Abstract

Се почестите појави на елементарни непогоди на територијата на Република Македонија покрај за човекот претставуваат опасност и за материјалните добра. Недвижното културно наследство како дел од материјалните добра на државата е изложено на опасност од негово уништување или оштетување при појава на елементарни непогоди. Поради тоа неопходно е увидување на најчестите видови на елементарни непогоди кои би го загрозиле овој вид на наследство, како и мапирање и елаборирање на критичи места за полесно и поефикасно превенирање и справување со ваквите опасности и загрозувања.
Клучни зборови: недвижно културно наследство, елементарни непогоди, Република Македонија, мапирање, елаборирање

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Other humanities
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 13 Dec 2016 14:57
Last Modified: 13 Dec 2016 14:57
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16825

Actions (login required)

View Item View Item