Важноста и приодите при предавањата по правилен изговор во изучувањето на англискиот како странски јазик

Prodanovska, Vesna (2016) Важноста и приодите при предавањата по правилен изговор во изучувањето на англискиот како странски јазик. Зборник на трудови од Првата меѓународна научна конференција ФИЛКО (филологија, култура, образование), I (1). pp. 775-783. ISSN 978-608-244-308-9

[thumbnail of Vesna Prodanovska trud FILKO 2016.pdf]
Preview
Text
Vesna Prodanovska trud FILKO 2016.pdf

Download (5MB) | Preview

Abstract

Зборувањето е продуктивна вештина или, според група автори, претставува интерактивен процес на конструирање на значењето што вклучува создавање, примање и обработка на информациите. Исто така, се тврди дека зборувањето е клучот кон комуникацијата. Формата и значењето на зборувањето се зависни од контекстот во кој тоа се случува, вклучувајќи ги и самите учесници, нивните социјални улоги, искуства, физичката средина итн. Изговорот е почетен и клучен аспект во развојот на зборувањето како јазична вештина. Целта на овој труд е да се прикаже важноста на правилниот изговор и да се прикажат приодите во предавањата за изговорот при изучувањето на англискиот како странски јазик. Во заклучокот од овој труд се нагласува дека стекнувањето на правилен изговор не е достигнување на ниво на мајчиниот јазик туку целта е да се постигне прифатливо ниво при што оној што го изучува странскиот јазик не би се почувствувал оддалечен од способноста да комуницира, при што изговорот би се појавил како главна бариера.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Vesna Prodanovska
Date Deposited: 28 Nov 2016 14:40
Last Modified: 28 Nov 2016 14:40
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16731

Actions (login required)

View Item View Item