Дигиталната стоматологија – Иднината на денешната модерна стоматологија

Papakoca, Kiro (2016) Дигиталната стоматологија – Иднината на денешната модерна стоматологија. In: 5ти Македонски конгрес за историја на медицината со меѓународно учество, 14-15 Oct 2016, Bitola, Macedonia.

[thumbnail of ПРОГРАМА  ЗА V   MAKEDONSKI KONGRES Bitola 2016.pdf]
Preview
Text
ПРОГРАМА ЗА V MAKEDONSKI KONGRES Bitola 2016.pdf

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of 1.pdf]
Preview
Text
1.pdf

Download (4MB) | Preview

Abstract

Во последните дваесет и пет години, со доаѓањето на компјутерите, има револуција како во нашиот живот во целина така и во нашата работа како стоматолози. Интраоралните скенирања, 3Д планирање на имплантите и КАД/КАМ изработка на дентални протези, станаа секојдневие во стоматолошката пракса. Нашето мислење е дека важноста и примената на овие методи се неприкосновени. Инкорпорирањето на дигиталната технологија сега станува дел од современата стоматологија. Во оваа медицинска дисциплина има големи измени, во позитивна смисла во однос на традиционалните дијагностички техники, толкување на заболувањата, примена на соодветни протоколи, евиденција на резултатите од лекување, па дури и во наставата и предавањата кај студентите на стоматологија.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Kiro Papakoca
Date Deposited: 04 Nov 2016 13:12
Last Modified: 04 Nov 2016 13:12
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16614

Actions (login required)

View Item View Item