Анималистичкиот роман „Дивиот пес“ од Видое Подгорец

Denkova, Jovanka (2016) Анималистичкиот роман „Дивиот пес“ од Видое Подгорец. Годишен зборник на Факултет за образовни науки, 6 (1). pp. 105-113. ISSN 1409-9187

[thumbnail of ФОН-2016.pdf]
Preview
Text
ФОН-2016.pdf

Download (992kB) | Preview

Abstract

Во овој труд се осврнуваме кон творештвото на Видое Подгорец, конкретно кон неговиот анималистички роман, „Дивиот пес“, добро познат на нашата помлада читателска публика. Најпрвин, на кратко ќе се истакнат карактеристиките на книжевноста за деца, а една од тие најважни карактеристики е љубовта и приврзаноста на децата кон животните. Ваквата приврзаност се должи на фактот што децата ги чувствуваат животните како составен дел од својот живот, тие разговараат со нив, и го разбираат нивниот говор. Во овој роман авторот се обидел и успеал да им го приближи анималниот свет на децата, не само по неговите убавини, туку и според суровите правила на природата.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 31 Oct 2016 14:04
Last Modified: 31 Oct 2016 14:04
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16586

Actions (login required)

View Item View Item