Творештвото на Хусејин Сулејман во контекст на целокупната турска книжевност за деца

Celik, Mahmut and Denkova, Jovanka (2013) Творештвото на Хусејин Сулејман во контекст на целокупната турска книжевност за деца. Годишен зборник 2012 - Филолошки факултет, УГД - Штип (3). pp. 217-221. ISSN 1857-7059

[thumbnail of tvo.pdf]
Preview
Text
tvo.pdf

Download (414kB) | Preview

Abstract

Во овој труд се разработува прашањето за некои општи одлики на творештвото за деца кај турските писатели. Имено, расказите за деца на првата повоена генерација турски писатели во Република Македонија се со воспитно-дидактички карактер, а една од најсиромашните страни на расказите за деца на првата генерација турски писатели во Република Македонија е отсуството на фантазија во нив. Познато е дека детската фантазија не познава граници. Нивната сила за фантазирање не можат да ја спречат никакви општествени ограничувања и условувања. Децата си замислуваат оти летаат низ небеските простори. Фантазираат како летаат низ вселената. Тие бараат да им се раскажуваат невозможни приказни.
Речиси не постојат раскази за деца ни со популарна научно-фантастична содржина кај писателите за деца на првата повоена генерација турски писатели во Република Македонија, кои би ги прошириле видиците на детето.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 22 Nov 2012 10:09
Last Modified: 04 Jun 2014 12:16
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1652

Actions (login required)

View Item View Item