Отштетно право - воведни теми

Ampovska, Marija (2016) Отштетно право - воведни теми. ISBN 978-608-244-320-1.

[thumbnail of SKRIPTA Otstetno pravo vovedni temi.pdf]
Preview
Text
SKRIPTA Otstetno pravo vovedni temi.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Отштетното право денес несомнено се издвојува како посебен дел на облигационото право, исто како и договорното право. Ова е резултат на брзиот пораст на индустријата кој донесе и брз пораст на случаите на причинување на штета. Правилата на отштетното право се едно од средствата коишто општеството ги користи во борбата против штетата. Денес тие правила се наоѓаат во повеќе правни извори од кои најзначаен и општ правен извор е Законот за облигационите односи. Теоретски, прашањата на отштетното право во нашата правна доктрина сè уште се разгледуваат во рамките на облигационото право како научна дисциплина. Па така, во недостаток на учебно помагало за овој дел од облигационото право припременa е интерна скрипта која ги обработува само воведните теми од отштетното право. Истата има за цел на студентите да им го доближи на едно теоретско ниво поимот на отштетното право, неговиот однос со други слични поими и правни гранки или области, да ги запознае со начелата на отштетното право, како и со формално-правните извори.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Marija Radevska
Date Deposited: 19 Oct 2016 08:12
Last Modified: 19 Oct 2016 08:12
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16474

Actions (login required)

View Item View Item