Географско - историски преглед на стопанскиот подем на Битола во XIX век

Dimitrov, Nikola (2003) Географско - историски преглед на стопанскиот подем на Битола во XIX век. In: Трибина Битола низ вековите -VII во ред на тема Битола во XIX век - доселувања и доселеници, Миграции и демографски промени во Битола во XIX век, 03.11.2003, Битола.

[thumbnail of Доц. д-р Никола В. Димитров, Географско-историски преглед на стопанскиот подем на Битола во XIX век.pdf] Text
Доц. д-р Никола В. Димитров, Географско-историски преглед на стопанскиот подем на Битола во XIX век.pdf

Download (538kB)

Abstract

Во повеќе милениумското постоење во Битола како урбана населба регистрирани се безброј периоди на издигнувања и падови. Впрочем, како и чуѓето, така и градовите, можат да се пофалат со периоди на економски просперитет и благосостојба, но и на периоди на немоќ, сиромаштија и беспрекорност. Сепак, Битола во текот на XIX век повеќе била исполнета со настани кои оделе во прилог на историско - географскиот стопански подем на градот и на одредена демографско - етничка позитива на популацијата во населбата. така, благодарение на миграциите, село/град, геостратешката положба и разновидноста на стопанските дејности,Битола во текот на XIX век забрзано општествено - економски и демографско / етнички квалитетно просперира, достигнувајќи ја славата на највисоките, најценетите и најбогатите населби во европскиот дел на Турската Империја, по Цариград и Солун.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Nikola Dimitrov
Date Deposited: 22 Nov 2012 10:03
Last Modified: 19 Jun 2013 08:36
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1645

Actions (login required)

View Item View Item