Изградба на претприемнички мрежи

Bezovski, Zlatko (2007) Изградба на претприемнички мрежи. Еконосмки Развој - Списание на Економскиот Институт - Скопје, 9 (3). pp. 257-275.

[thumbnail of izgradba-na-pretpriemnicki-mrezi-zb.pdf]
Preview
Text
izgradba-na-pretpriemnicki-mrezi-zb.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Светските искуства говорат дека регионите и земјите каде што постои можност за ефикасно мрежно поврзување помеѓу претприемачите и бизнисите покажуваат значително подобри резултати во појавата на нови и брзорастечки бизниси кои имаат големи шанси да се вклучат во поделбата на глобалниот економски колач.

Во САД, поддршката на иницијативите за формално мрежно поврзување на претприемачите постои преку 30 години и регионите каде што тие функционираат покажуваат одлични економски перформанси и брз развој. Мрежното поврзување во Гана и во Русија се сведува на неформални групи, и се наведува како еден фактор кој недостасува за нивниот економски развојот за разлика од силното мрежно поврзување присутно во некои земји од источна Азија (Азиските Тигри).

Македонија несомнено треба да ги искористи искуствата на успешните примери при изградба и водење на претприемничките мрежи.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Zlatko Bezovski
Date Deposited: 14 Oct 2016 10:57
Last Modified: 14 Oct 2016 10:57
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16445

Actions (login required)

View Item View Item