Влијание на кусите врски врз работата на ветрогенератори со двојно-напојуван асинхронен генератор (DFIG)

Cingoska, Marija and Cingoski, Vlatko (2016) Влијание на кусите врски врз работата на ветрогенератори со двојно-напојуван асинхронен генератор (DFIG). In: Меѓународно советување „Енергетика 2016”, 6-9 Oct 2016, Ohrid, Macedonia.

[thumbnail of 2016 - 12 ZEMAK 2016 - Short Circuit Currents & DFIG.pdf]
Preview
Text
2016 - 12 ZEMAK 2016 - Short Circuit Currents & DFIG.pdf

Download (3MB) | Preview
Official URL: http://www.zemak.mk/

Abstract

Ветрогенераторите денес сé почесто се користат како енерегтески извори за производство на електрична енергија од обновливи извори, без разлика дали станува збор за копнени или водени површини. При тоа, како погоноски генератор многу често се користи специјална изведба на асинхронен мотор со намотан ротор со двојно-напојување (DFIG – Double-fed Induction Generator), пред сé заради неговите позитивни својства во смисол на поширок рабoтен дијапазон, поголемо производство на електрична енергија при исти локациски услови и можност за генерирање на активна и реактивна моќност за подршка на напонските прилики во електроенергетската мрежа.

Во овој труд прикажана е симулација на влијанието кои го имаат кусите врски на собирниците на дистрибутивната електроенергетска мрежа каде што е приклучен ветрогенераторот врз неговата работа и неговите работни карактеристики, пред сé напонот, струјата и активната и реактивната моќност која тој ја дава во мрежа. Анализирата и симулацијата е направена со користење на програмскиот пакет Matlab/SIMULINK.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Engineering and Technology > Environmental engineering
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Vlatko Cingoski
Date Deposited: 12 Oct 2016 10:48
Last Modified: 12 Oct 2016 10:48
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16419

Actions (login required)

View Item View Item