Минералошко-петролошки карактеристики на микашистите од околината на с. Бонче, Прилеп

Jovanovski, Filip and Sijakova-Ivanova, Tena and Boev, Blazo and Stefanova, Violeta (2016) Минералошко-петролошки карактеристики на микашистите од околината на с. Бонче, Прилеп. Special Issue of Geologica Macedonica, 4 (2). pp. 425-431.

[thumbnail of Filip, J. et all, III Kongres.pdf]
Preview
Text
Filip, J. et all, III Kongres.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Во овој труд се објавени резултатите од испитувањето на примероциод микашисти, земени од околината на с.Бонче, Прилеп. Микашистите се откриени од десната страна на патот Слива-Бонче. Со рендгенско-дифракциона анализа еутврдено дека микашистите воглавносе изградени од мусковит кварц и добро оформени кристали на кијанит и алмандин кои често се близнети или сраснати. Големината на кристалите на кијанитите е од неколку mm до 3-4 cm, а на алмандините од неколку mm до 1 cm. Останати минерали кои се утврдени во микашистите, но кои се појавуваат во многу помала мера се:
кварц, илит и серицит. Микашистите од с. Бонче се ранатско кијанитски микашисти со шкрилава текстура и лепидобластична структура.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Violeta Stefanova
Date Deposited: 12 Oct 2016 09:08
Last Modified: 12 Oct 2016 09:08
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16418

Actions (login required)

View Item View Item