Стереотипите и предрасудите како причина за дискриминаторските практики

Poposka, Zaneta (2015) Стереотипите и предрасудите како причина за дискриминаторските практики. Годишен зборник на Правен факултет 2015, 5. pp. 249-264. ISSN 1857-8713

[thumbnail of Stereotipi i predrasudi vo presudite na ESCP_trud na Z.Poposka.pdf]
Preview
Text
Stereotipi i predrasudi vo presudite na ESCP_trud na Z.Poposka.pdf

Download (469kB) | Preview
[thumbnail of Godisen_Zbornik_Praven_20151.pdf]
Preview
Text
Godisen_Zbornik_Praven_20151.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Овој труд ги разгледува стереотипите и предрасудите за определена група во општеството како ограничувачки фактори на индивидуалните избори на секој кој припаѓа на односната група кои доведуваат до дискриминација, стигматизација, говор на омраза и во крајна линија насилство мотивирано од пристрасност. Ова анализа се врши врз основ на судската пракса на Европскиот суд за човекови права.
Во таа насока, посебно место се отстапува на анализирањето на судската пракса и наодите на Судот во врска со стереотипите врз основ на пол и род, етничко и расно потекло, попреченост, статус на ХИВ позитивни лица, сексуална ориентација, и религија и уверување во случаите на дискриминација.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Zaneta Poposka
Date Deposited: 07 Oct 2016 08:56
Last Modified: 07 Oct 2016 08:56
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16376

Actions (login required)

View Item View Item