Конвенција за правата на лицата со хендикеп како анти-дискриминациски инструмент

Poposka, Zaneta (2014) Конвенција за правата на лицата со хендикеп како анти-дискриминациски инструмент. Годишен зборник на Правен факултет 2013/2014, 4. pp. 235-250. ISSN 1857-8713

[thumbnail of Cover_Editorial Board_Content.pdf]
Preview
Text
Cover_Editorial Board_Content.pdf

Download (813kB) | Preview
[thumbnail of Конвенцијата за правата на лицата со хендикеп_труд на Ж.Попоска.pdf]
Preview
Text
Конвенцијата за правата на лицата со хендикеп_труд на Ж.Попоска.pdf

Download (305kB) | Preview

Abstract

Во изминативе неколку декади, Организацијата на обединетите нации посвети значително внимание на правата на лицата со хендикеп креирајќи екстензивна правно-необврзувачка рамка. Конвенцијата за правата на лицата со хендикеп усвоена во 2006 година е осмиот универзален правно-обврзувачки инструмент за правата на човекот, првиот во новиот век, кој преставува и официјално признавање на хендикепот како прашање на човековите права во меѓународната сфера.
Трудот ја анализира Конвенцијата за правата на лицата со хендикеп, нејзината хибридна природа, структура и суштина истакнувајќи ги новелите во начинот на изработката на меѓународните инструменти за правта на човекот, посебно член 33 со кој се предвидува обврската на државите-членки за формирање или назначување на национален механизам за набљудување на спроведувањето на Конвенцијата. Дополнителна вредност е што овој труд ги анализира одредбите на Конвенцијата од аспект на заштитата од дискриминацијата, притоа отсликувајќи го овој меѓународен инструмент како анти-дискриминациски.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Zaneta Poposka
Date Deposited: 07 Oct 2016 08:51
Last Modified: 07 Oct 2016 08:51
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16375

Actions (login required)

View Item View Item