Оптимизација на пребарувањето во Република Македонија како можност за некомерцијален трансфер на технологија

Bezovski, Zlatko (2007) Оптимизација на пребарувањето во Република Македонија како можност за некомерцијален трансфер на технологија. Masters thesis, Ss. Cyril and Methodius University in Skopje.

[thumbnail of MagisterskiTrud-ZBezovski.pdf]
Preview
Text
MagisterskiTrud-ZBezovski.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Како последица на брзиот развој на Интернетот и огромниот број на информации, Интернет пребарувачите стануваат појдовна точка за огромен број на интернет корисници а со тоа стануваат значаен извор на високо таргетирани посетители и потенцијални клиенти за сите Интернет базирани бизниси во светот. Во тој контекст, како резултат на конкурентската борба за освојување на овие корисници и заложбата на Интернет пребарувачите за служење на релевантни резултати, во светот на Интернетот се појавува и се повеќе се развива т.н. Search Engine Оптимизација (SEO) т.е. Оптимизација на пребарувањето како интернет know-how.
Оптимизацијата на пребарувањето претставува мултидисциплинарно знаење и вештина со чија помош индивидуите и бизнисите ги привлекуваат и ги пренасочуваат Интернет корисниците од пребарувачите кон своите WEB страни.
Преку овој труд ќе се обидеме да дадеме одговор на прашањата: што всушност претставува Оптимизацијата на пребарување, кои се нејзиното значење и користи, дали и во која мерка се применува во Република Македонија и кави се можностите за трансфер, т.е. пренесување на ова Интернет знаење и во нашата држава?

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Zlatko Bezovski
Date Deposited: 07 Oct 2016 09:13
Last Modified: 07 Oct 2016 09:13
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16371

Actions (login required)

View Item View Item