Резултати од прелиминарните проспекциски испитувања на злато во алувионот на Пекљанска река, Виница

Stefanova, Violeta and Aleksandrov, Marin and Serafimovski, Todor and Tasev, Goran and Mircovski, Vojo (2016) Резултати од прелиминарните проспекциски испитувања на злато во алувионот на Пекљанска река, Виница. Special Issue of Geologica Macedonica, 4 (2). pp. 635-642.

[thumbnail of GeolCongr 2016 The Gold Pekljanska Stefanova et al.pdf]
Preview
Text
GeolCongr 2016 The Gold Pekljanska Stefanova et al.pdf

Download (833kB) | Preview

Abstract

Во овој труд се прикажани резултатите од добиените испитувања на алувионот на Пекљанска река со
примена на шлиховската проспекција. Испитувањата покажаа присуство на златни агрегати. Се
извршија испитувања на хемискиот состав и на морфолошките карактеристики на алувијалното злато.
Резултатите покажуваат дека станува збор за восокопробно злато кое се карактеризира со содржина на
злато од 93-99% . Од примесите застапено е среброто со содржини од 0.3 до 8%, жива од 0.16-4.96%,
железото со содржини од 0.1 – до 1.36% и бакарот од 0.2 до 0.7%. Телурот и арсенот се многу малку
застапени во некои примероци. Од морфолошките форми застапени се неправилни издолжени форми
и округли форми со заоблени рабови. Големината на златните агрегати се движи од околу 400 до околу
900 микрони.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Goran Tasev
Date Deposited: 03 Oct 2016 10:29
Last Modified: 03 Oct 2016 10:29
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16344

Actions (login required)

View Item View Item