Правото на самоопределување на народите и правото на сецесија како последна инстанца од правото на самоопределување

Nikodinovska Krstevska, Ana (2010) Правото на самоопределување на народите и правото на сецесија како последна инстанца од правото на самоопределување. Годишен зборник на Правен факултет, 1 (1). pp. 197-211. ISSN 1857-7229

[thumbnail of Pravoto_na_samoopredeluvanje_na_narodite_i_pravoto_na_secesija_kako_posledna_instanca_od_pravoto_na_samoopredeluvanje_Ana_Nikodinovska.pdf] Text
Pravoto_na_samoopredeluvanje_na_narodite_i_pravoto_na_secesija_kako_posledna_instanca_od_pravoto_na_samoopredeluvanje_Ana_Nikodinovska.pdf

Download (515kB)

Abstract

Традиционалното меѓународно право, поткрепено од праксата на Друштвото на народите не остави без сомнение никаков простор за одобрување и/или нормирање на правото на сецесија. Современото меѓународно право, врз основа на историските збиднувања и тенденции како и на праксата на Организацијата на oбединетите нации, му дава на правото на сецесија сè поголем простор. Правото на сецесија доби своја тежина со нормирање на принципот на самоопределување на народите сè до неговата потесна интерпретација како крајна нужда на истиот принцип. Оттука, феноменот отцепување се конфигурира како финална норма односно како последна инстанца на правото на самоопределување. Афирмирајќи се на тој начин, правото на сецесија всушност се стекна со една серија на гаранции кои произлегуваат од меѓународниот режим за признавање на нови субјекти во меѓународното право и се здоби со правото да биде третиран во рамките на меѓународната заедница.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Other social sciences
Humanities > Philosophy, ethics and religion
Social Sciences > Political Science
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Ana Nikodinovska Krstevska
Date Deposited: 22 Nov 2012 08:19
Last Modified: 12 Mar 2015 13:13
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1624

Actions (login required)

View Item View Item