Акупунктурен третман за мигрена

Gaceva, Margarita and Zhu, Jihe and Arsovska, Blagica and Vasileva, Dance (2016) Акупунктурен третман за мигрена. Medicus, информативен гласник на јавното здравство - Штип, 10 (24). pp. 18-19. ISSN 1857-5994

[thumbnail of Akupunkturen tretman za migrena.PDF]
Preview
Text
Akupunkturen tretman za migrena.PDF - Published Version

Download (420kB) | Preview
[thumbnail of 1ugd.rep.acu.migrena.pdf]
Preview
Text
1ugd.rep.acu.migrena.pdf

Download (326kB) | Preview

Abstract

Вкупниот број на заболени од мигрена е висок, и влијае на висока стапка на возрасните во репродуктивната фаза од нивниот живот, предизвикувајќи значителна попреченост и губење на дневните активности, со релевантни социјални и економски трошоци
Истражувањето на ефикасноста на акупунктурата за лекување на мигрената е спроведено во ординација за Традиционална Кинеска Медицина во Скопје, Република Македонија, од страна на доктор специјалист по акупунктура. Вклучени се 25 пациенти, од кои 13 жени и 12 мажи.
По изведените третмани е направена целосна евиденција на податоците и постигнатите резултати се целосно обработени, како застапеноста на мигрената, болката, полот и ефикасноста на лекувањето според бројот на спроведени терапии.
Според податоците кои се обработени во овој труд можеме да заклучиме дека акупунктурата е доста ефикасен алтернативен метод на лекување на мигрената. Овој метод на лекување е безболен, безбеден и без несакани дејства.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Акупунктура, мигрена, болка
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Dance Vasileva
Date Deposited: 13 Sep 2016 11:12
Last Modified: 13 Sep 2016 11:12
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16187

Actions (login required)

View Item View Item