Акупунктурен третман за ноќна енуреза кај деца (Приказ на случај)

Zhu, Jihe and Arsovska, Blagica and Kozovska, Kristina and Vasileva, Dance (2016) Акупунктурен третман за ноќна енуреза кај деца (Приказ на случај). Medicus, информативен гласник на јавното здравство - Штип, 10 (24). pp. 15-17. ISSN 1857-5994

[thumbnail of Akupunkturen tretman za nokna enureza kaj deca.PDF]
Preview
Text
Akupunkturen tretman za nokna enureza kaj deca.PDF - Published Version

Download (575kB) | Preview
[thumbnail of 1ugd.rep.acu.nokna.enureza.pdf]
Preview
Text
1ugd.rep.acu.nokna.enureza.pdf

Download (404kB) | Preview

Abstract

Ноќната енуреза е честа клиничка состојба која се јавува кај децата. Се дефинира како празнење на мочниот меур во текот на спиењето кај децата со фреквенција од најмалку 2 пати неделно на возраст од најмалку 5 години, во отсуство на вродени или стекнати дефекти на централниот нервен систем. Овие деца имаат поголем ризик за психосоцијални проблеми, губење на самодовербата и развивање на чувства како понижување, вина и срам. Етиологијата и основните физиолошки механизми на ноќната енуреза се мултифакториелни.
Како составен дел од Традиционалната Кинеска Медицина, акупунктурата вклучува сложени теории за регулирање на петте елементи (оган, земја, метал, вода и дрво), Јин и Јанг, Чи, крвта и телесните течности. Со стимулирање на одредени точки на телото, се корегираат нарушувањата на органските системи и дисхармонијата, се ублажуваат симптомите и се враќа природната внатрешна хомеостаза

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Акупунктура, ноќна енуреза, деца
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Dance Vasileva
Date Deposited: 13 Sep 2016 11:11
Last Modified: 13 Sep 2016 11:11
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16186

Actions (login required)

View Item View Item