Кучешкиот поглед на светот (осврт кон анималистичкиот роман „Оскар“ од Живко Новески)

Denkova, Jovanka (2016) Кучешкиот поглед на светот (осврт кон анималистичкиот роман „Оскар“ од Живко Новески). In: 9. међународна интердисциплинарна научностручна конференција "Васпитно-образовни и спортски хоризонти", 13-14 May 2016, Subotica, Serbia.

[thumbnail of trud od subotica2016.1.pdf]
Preview
Text
trud od subotica2016.1.pdf

Download (942kB) | Preview

Abstract

Анималноста во детската книжевност е една од почестите теми. Авторите на книгите за деца често ги претставуваат животните како главни ликови преку кои искажуваат одредена поука, носат силна порака кон нешто. Им даваат човечки особини на животните со цел да бидат попривлечни кон младите читатели. Животните во делата ги симболизираат човечките особини како што се: добрината, итрината, лакомоста, глупавоста, себичноста и др. Преку ликовите на животните младите читатели можат да осознаат дека доброто е цел на постоењето, добрината се наградува и секогаш победува. Преку ликовите на животните се прикажува дека не секогаш важи она правило „каде што има сила нема правдина“, понекогаш слабите можат да ги победат силните со својата мудрост, дека разумот е поголема сила од физичката.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 26 Aug 2016 11:09
Last Modified: 26 Aug 2016 11:09
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16135

Actions (login required)

View Item View Item