Зошто идеологијата е важна: Есеи за национализам, политички идеологии и бирократија

Ananiev, Jovan and Nikodinovska Krstevska, Ana and Stojanovski, Strasko and Gidioski, Bobi and Mitev, Oliver and Petrov, Dusko and Trajkov, Petar (2016) Зошто идеологијата е важна: Есеи за национализам, политички идеологии и бирократија. In: Зошто идеологијата е важна: Есеи за национализам, политички идеологии и бирократија. Центар за правно политички истражувања, Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип, pp. 1-182. ISBN 978-608-244-289-1

[thumbnail of ideologii  3333.pdf]
Preview
Text
ideologii 3333.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Оваа публикација претставува синтеза на работата токму на дел од студентите на Правниот факултет во Штип, заедно со дел од професорскиот кадар. Трудовите се однесуваат на различни аспекти на проучување на идеологијата. Сепак, севкупниот труд содржи три целини. Во првиот дел се разработува национализмот, или националната идеологија, во прв ред како теоретски експлоатирана тема, видена низ призмата на македонскиот и балканскиот дискурс, но исто така и низ европскиот надворешно-политички контекст. Во вториот дел се претставени три труда кои ја разработуваат политиката, односно проблеми врзани со теоретски аспекти на политичката мобилизација, за потоа да бидат ставени во рамките на македонскиот политички контекст, од воспоставувањето на политичкиот плурализам и независноста, до гласачкото однесување како манифестна содржина на политичките идеологии. Исто така, во ова заедничко дело е поместен текст кој се однесува на бирократијата видена низ призмата на современите светски теории и праксата на емпирискиот егзамплар виден низ трансформација на македонското општество.

Item Type: Book Section
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Political Science
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Strasko Stojanovski
Date Deposited: 23 Aug 2016 11:01
Last Modified: 23 Aug 2016 11:01
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16118

Actions (login required)

View Item View Item