Улогата на земјите во развој во меѓународната трговија

Miteva-Kacarski, Emilija and Cabuleva, Kostadinka (2015) Улогата на земјите во развој во меѓународната трговија. Годишен зборник 2015, Економски факултет, 8. ISSN 1857- 7628

[thumbnail of Ulogata na zemjite vo razvoj vo megjunarodnata trgovija.pdf]
Preview
Text
Ulogata na zemjite vo razvoj vo megjunarodnata trgovija.pdf

Download (535kB) | Preview

Abstract

Една од највпечатливите карактеристики на глобалната економија во последниве неколку години е зголемената улога на земјите во развој. Токму, предмет на анализа во овој труд е растечкото влијание на земјите во развој врз глобалната економија преку намалувањето на сиромаштијата, зголеменото производство и извоз, на тој начин засенувајќи и некои од индустријализираните економии. Во овој труд се анализирани трговските текови на земјите во развој, фокусирајќи се на подобрените можности за извоз од најмалку развиените земји како резултат на трговската отвореност на големите динамични економии.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Emilija Miteva
Date Deposited: 12 Jul 2016 09:37
Last Modified: 12 Jul 2016 09:37
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/16016

Actions (login required)

View Item View Item