Литературолошките и културолошките истражувања и нивната функција во оспособувањето на студентите идни наставници

Dimova, Violeta and Karanikolova-Cocorovska, Lusi and Mladenoski, Ranko and Prodanovska, Vesna and Velkova, Sanja and Nikolenko, Delfina and Taseva, Packa (2016) Литературолошките и културолошките истражувања и нивната функција во оспособувањето на студентите идни наставници. [Project] (Submitted)

[thumbnail of Proekt poster i dokumenti.pdf]
Preview
Text
Proekt poster i dokumenti.pdf

Download (932kB) | Preview
[thumbnail of Dimova proekt slide 2016.pptx] Slideshow
Dimova proekt slide 2016.pptx

Download (643kB)

Abstract

Предмет на истражување на проектот со наслов „Литературолошките и културолошките истражувања и нивната функција во оспособувањето на студентите идни наставници“ е улогата и влијанието на литературолошките и културолошките сознанија што ги стекнуваат студентите за време на студирањето и нивната практична примена во наставата по литература во средното образование. Теориските истражувања на полето на семантиката и менталитетот на книжевните ликови се добра основа за поттикнување на поголема креативност кај студентите идни наставници при креирањето на наставниот час, а од друга страна се супстрат за создавање таква наставна методологија која ќе овозможи стекнување соодветни генерички и предметно-специфични компетенции кај студентите и постигнување соодветни емотивно-сознајни цели кај учениците. Во проектот ќе бидат вклучени одреден број студенти од трета и четврта година од Филолошкиот факултет на УГД, а целна група на истражувањето, покрај студентите, ќе бидат и учениците од гимназиските паралелки во Штип. Овој проект има две главни цели: а) да ја истражи функцијата на литературологијата и културологијата како важни компоненти во образованието на студентите на филолошките факултети; б) да ја истражи и да ја докаже нивната улога во високото образование како основа за создавање функционални методички постапки за остварување на генеричките и особено предметно-специфичните компетенции на студентите идни наставници по предметот Македонски јазик и литература.

Item Type: Project
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 08 Jul 2016 10:42
Last Modified: 08 Jul 2016 10:42
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15984

Actions (login required)

View Item View Item