Улогата и значењето на ревизијата на финансиските извештаи на котираните ентитети

Dimitrova, Janka and Petrovska, Aleksandra (2016) Улогата и значењето на ревизијата на финансиските извештаи на котираните ентитети. Годишен зборник 2016, Економски факултет, Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип. ISSN 1857-76-28

[thumbnail of janka.pdf]
Preview
Text
janka.pdf

Download (9MB) | Preview
[thumbnail of Janka.pdf]
Preview
Text
Janka.pdf

Download (665kB) | Preview

Abstract

Од нејзиното појавување па се до денес, ревизијата на финансиските извештаи на компаниите од страна на независен надворешен ревизор е камен-темелник на довербата во финансиските системи во светот. Бенефитот од ревизијата е што обезбедува уверување дека менаџментот на компанијата има обезбедено ,,вистински и објективен” поглед на финансиските резултати и позиции на компанијата. Ревизијата овозможува градење на мост на доверба меѓу оние кои ја управуваат компанијата и оние кои ја поседуваат - акционерите. Со оглед на важноста која и е дадена, често се поставуваат прашања во врска со ревизијата, ревизорите и улогата која таа ја има за акционерите. Оваа публикација има за цел да обезбеди корисни информации за тоа што значи ревизија на финансиски извештаи и за улогата на ревизорот при вршењето на ревизијата.

Клучни зборови: ревизорско мислење, ревизорски доказ, ревизорски техники, ревизорска независност, принцип на континуитет

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Janka Dimitrova
Date Deposited: 08 Jul 2016 10:40
Last Modified: 08 Jul 2016 10:40
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15982

Actions (login required)

View Item View Item