Доказни средства во парнична постапка во имотни односи

Angeleska, Marina (2015) Доказни средства во парнична постапка во имотни односи. Masters thesis, Goce Delcev University, Stip.

[thumbnail of __tsclient_D_marinaaaaaaa.pdf]
Preview
Text
__tsclient_D_marinaaaaaaa.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

При водењето на парнична постапка на имотни односи, особено внимание се посветува на доказните средства преку кои се изведуваат и изнесуваат фактите. Доказите можат да бидат лични доказни средства и стварни доказни средства.
Согласно законската регулатива, односно Законот за парнична постапка, се уредуваат правилата на чијашто основа, за време на расправа се одлучува во споровите за основните права и обврска на граѓаните, за нивните лични и семејни односи, како што се работните, трговските, имотните и другите граѓанско – правни спорови. Во Законот се содржани аспектите на сите доказни средства, како и нивните предности, недостатоци, права и должности.
Од направената анализа за потребите на магистерскиот труд, се дојде до сознание дека постои статистички значајна разлика при донесувањето одлука на судот, од аспект на примена на лични и стварни доказни средства.
Клучни зборови: докази, закон, парнична постапка, имотни односи, судска одлука.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Aleksandar Tolev
Date Deposited: 16 May 2016 12:54
Last Modified: 16 May 2016 12:54
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15822

Actions (login required)

View Item View Item