Перцепциите на граѓаните за транспарентноста и партиципативноста во процесот на донесување на одлуки во единиците на ликалната самоуправа во Источниот плански регион на Република Македонија

Stojanovski, Strasko and Denkova, Jadranka and Ananiev, Jovan (2016) Перцепциите на граѓаните за транспарентноста и партиципативноста во процесот на донесување на одлуки во единиците на ликалната самоуправа во Источниот плански регион на Република Македонија. Годишен зборник на Правен факултет, 5. pp. 287-305. ISSN 1857-7229

[thumbnail of Godisen_Zbornik_Praven_2015.pdf]
Preview
Text
Godisen_Zbornik_Praven_2015.pdf

Download (5MB) | Preview

Abstract

Овој труд се темели на анкетното истражување
спроведено помеѓу граѓаните, жители во општините на Источниот плански
или т.н. Брегалнички регион, а е дел од проектот „Транспарентност и
партиципативност во процесот на донесување на одлуки во единиците
на локалната самоуправа во Источниот плански регион во Република
Македонија“, спроведен на Правниот факултет при Универзитетот „Гоце
Делчев“ во Штип, во периодот 2014/2015 година. Од истражувањето
се продуцираат заклучоци според кои можеме да определиме дека
постои недоволна граѓанска инволвираност во носењето на одлуки на
локално ниво. Ова се темели на неколку фактори, меѓу кои може да се
наведе недоволната отвореност, екипираност и стручност на локалната
администрација, резистентноста на носителите на политички и јавни
функции на локално ниво во однос на отчитноста кон граѓаните и јавноста
воопшто, но и недоволната заинтересираност на граѓаните за учество во
процесот на донесување на одлуки.
Клучни зборови: локална самоуправа, процес на донесување на
одлуки, транспарентност, партиципативност, демократија

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Political Science
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Strasko Stojanovski
Date Deposited: 16 May 2016 12:56
Last Modified: 16 May 2016 12:56
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15813

Actions (login required)

View Item View Item