Технички аспекти и анализа на можности за дистрибуирано производство и снабдување со електрична енергија кај изолирани енергетски потрошувачи

Cingoski, Vlatko and Golubovski, Roman and Dambov, Risto (2016) Технички аспекти и анализа на можности за дистрибуирано производство и снабдување со електрична енергија кај изолирани енергетски потрошувачи. Енергетика, 24 (101). pp. 18-22. ISSN 1409-6048

[thumbnail of 2016 - 5 Energetika 101, mart 2016. pp 18-22, Distribuirano prozvodstvo.pdf]
Preview
Text
2016 - 5 Energetika 101, mart 2016. pp 18-22, Distribuirano prozvodstvo.pdf

Download (2MB) | Preview
Official URL: http://www.zemak.mk

Abstract

Развојот и сé поголемиот интерес за инвестирање во обновливите енергетски извори овозможува зголемена употреба на т.н. дистрибуирани производни капацитети. Ваквите производни капацитети (мали соларни електрани, мини и микро хидроелектрани, ветерни електрани и сл.) добиваат особена важност за снабдување на енергетски потрошувачи кои, од една страна имаат мали или средни потреби од електрична енергија, додека од друга страна се релативно доста оддалечени од главните енергетски коридори, така што приклучокот кон постојната дистрибутивна мрежа е скап и економски неоправдан.

Пред да се пристапи кон избор на соодветно решение за енергетско снабдување на ваквите изолирани енергетски потрошувачи, потребно е да се направи соодветна анализа на сите технички аспекти и можните ресурси за локално дистрибуирано производство на електрична енергија, можности за евентуално складирање и сигурност во снабдувањето при реализација на ваквите технички решенија.

Во овој труд, даден е еден методолошки пристап и анализа на можните техничко-технолошки предизвици кои треба да бидат земени во предвид и совладани во процесот на реализација на дистрибуирани производители на електрична енергија и снабдување со електрична енергија на изолирани потрошувачи.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Vlatko Cingoski
Date Deposited: 09 May 2016 09:01
Last Modified: 09 May 2016 09:01
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15758

Actions (login required)

View Item View Item