Социо-економски ефекти од туризмот во Општината Охрид за периодот 2004-2014

Petrevska, Biljana (2016) Социо-економски ефекти од туризмот во Општината Охрид за периодот 2004-2014. [Project]

[thumbnail of Социо-економски ефекти од туризмот во Општина Охрид за периодот 2004-2014.pdf]
Preview
Text
Социо-економски ефекти од туризмот во Општина Охрид за периодот 2004-2014.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Цел на проектот е научно истражување на социо-економските ефекти од развојот на туризмот во Општина Охрид за периодот 2004-2014. Притоа, идентификувани се следните цели:
- Да се изврши критички преглед на релевантната литератур за туризмот, за одржливиот туризам, и за влијанието на зоцио-економските фактори врз развојот на туризмот;
- Дефинирање на концептуалната рамка за анализа на социо-економските ефекти од развој на туризмот во Општината Охрид;
- Проценка на влијанието на социо-економските фактори врз развојот на туризмот во Општина Охрид;
- Проценка до кој степен рецепиентното население има корист од развојот на туризмот во Општина Охрид;
Научното истражување треба да генерира студии кои ќе ги синтетизираат покрај научно-истражувачките резултати, и резултатите од апликацијата на методологијата врз студија на случај;
- Да даде препораки до владата и приватниот сектор во врска со одржливиот развој на туризмот во Општина Охрид.

Item Type: Project
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Biljana Petrevska
Date Deposited: 09 May 2016 09:07
Last Modified: 09 May 2016 09:07
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15729

Actions (login required)

View Item View Item