Секциско предавање на тема „Важноста и приодите при предавањата по правилен изговор во изучувањето на англискиот како странски јазик“

Prodanovska, Vesna (2016) Секциско предавање на тема „Важноста и приодите при предавањата по правилен изговор во изучувањето на англискиот како странски јазик“. In: I Меѓународна научна конференција ФИЛКО, 18-19 March 2016, Stip, Macedonia. (Unpublished)

[thumbnail of Prodanovska izlaganje na FILKO Stip 2016.pdf]
Preview
Text
Prodanovska izlaganje na FILKO Stip 2016.pdf

Download (738kB) | Preview

Abstract

На I Меѓународна научна конференција ФИЛКО што се одржа на 18 и 19 март 2016 година во Штип во коорганизација на Филолошкиот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип и Филолошкиот факултет при Воронежкиот државен универзитет во Русија, м-р Весна Продановска учествуваше со секциско предавање, односно излагање на тема „Важноста и приодите при предавањата по правилен изговор во изучувањето на англискиот како странски јазик“. Во текот на секциското предавање беше истакнато дека зборувањето е продуктивна вештина или, според група автори, претставува интерактивен процес на конструирање на значењето што вклучува создавање, примање и обработка на информациите. Формата и значењето на зборувањето се зависни од контекстот во кој тоа се случува, вклучувајќи ги и самите учесници, нивните социјални улоги, искуства, физичката средина итн. Изговорот е почетен и клучен аспект во развојот на зборувањето како јазична вештина. Покрај тоа, при излагањето беше потенцирано дека целта на обработката на оваа тема е да се прикаже важноста на правилниот изговор и да се прикажат приодите во предавањата за изговорот при изучувањето на англискиот како странски јазик. Во заклучокот беше нагласено дека стекнувањето на правилен изговор не е достигнување на ниво на мајчиниот јазик туку целта е да се постигне прифатливо ниво при што оној што го изучува странскиот јазик не би се почувствувал оддалечен од способноста да комуницира, при што изговорот би се појавил како главна бариера.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Vesna Prodanovska
Date Deposited: 04 Apr 2016 10:37
Last Modified: 04 Apr 2016 10:37
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15682

Actions (login required)

View Item View Item