Mожности за искористување на соларната енергија како примарен енергетски ресурс

Cingoski, Vlatko (2016) Mожности за искористување на соларната енергија како примарен енергетски ресурс. In: Евро Балкан, Трета меѓународна научна конференција „Науката – подршка на развојот во Република Македонија“, 29-30 Jan 2016, Skopje, Macedonia.

[thumbnail of 2016 - 3 EuroBalkan III Conference - Moznosti za solarni elektrani vo RM.pdf]
Preview
Text
2016 - 3 EuroBalkan III Conference - Moznosti za solarni elektrani vo RM.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Во овој труд дадена е ретроспектива на можностите и начините за ефикасно користење на сончевата енергија како оддржив енергетски извор. Имајќи предвид дека сончевата енергија претставува теоретски непресушен енергетски извор со голем енергетски капацитет, се наметнува прашањето зошто во моментов овој енергетски извор не се користи многу повеќе отколку што тоа се прави денес. Покрај скромните напори за користење на сончевата енергија како заменско гориво за загревање на вода со помош на сончеви топлински колектори и ограничените капацитети базирани на фотонапонски ќелии за директно претворање на сончевата енергија во електрична, позначајните напори за ефикасно користење на сончевата енергија во енергетиката се сведуваат на теоретски истражувања и пилот проекти. Во овој труд, подетално ќе се задржиме на неколку помалку познати и употребувани методи за директно и индиректно користење на сончевата енергија за енергетски потреби. Ќе покажеме дека во иднина, сончевата енергија може и со право ќе стане еден од главните примарни енергетски извори на глобално светско ниво доколку се размислува за реализираните планови за глобален оддржлив енергетски развој.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Natural sciences > Physical sciences
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Vlatko Cingoski
Date Deposited: 04 Apr 2016 08:30
Last Modified: 04 Apr 2016 08:30
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15659

Actions (login required)

View Item View Item