Медиумско право (авторизирани предавања)

Majhosev, Andon (2015) Медиумско право (авторизирани предавања). . (Unpublished)

[thumbnail of Majhosev.pdf]
Preview
Text
Majhosev.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Регулирањето на содржините во аудиовизуелната област и натаму останува неопходен инструмент на европската медиумска политика за да се обезбеди остварување на јавниот интерес и да се зачуваат темелните принципи и вредности на демократското општество. Освен запознавањето на слободата на изразувањето како фундаментален принцип на јавниот интерес во медиумската сфера, значаен дел од авторизираните предавања е посветен на правните инструменти на Советот на Европа и на принципите на аудиовизуелната политика на Европската унија, особено: регулирањето на радидифузијата, улогата на јавниот радиодифузен сервис, комерцијалниот сектор и непрофитните медиуми. Во неколку тематски поглавја се разработени и други важни прашања, чие познавање е неопходно за познавање на медиумската сфера и извршувањето на новинарската професија, како на пример: слободата на медиумите, пристапот до информации од јавен карактер, регулатива за клевета и навреда, правото на приватност, заштита на личните податоци, правото на одговор и исправка, принципите на известување од судски постапки, заштита на авторските и други сродни права, цензура и автоцензура, саморегулација и низа други теми.Клучни зборови: медиуми, слобода на изразување, новинари.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Media and communications
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Andon Majhosev
Date Deposited: 29 Feb 2016 09:09
Last Modified: 29 Feb 2016 09:10
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15561

Actions (login required)

View Item View Item