Американски студии: Илегалните дроги меѓу американската младина

Kukubajska, Marija Emilija (2011) Американски студии: Илегалните дроги меѓу американската младина. Годишен зборник 2011 - Филолошки факултет, 2. ISSN 1857-7059

[thumbnail of Kukubajska 11-1.pdf]
Preview
Text
Kukubajska 11-1.pdf

Download (167kB) | Preview

Abstract

Ако „иднината се купува со сегашноста“ (Самуил Џонсон), тогаш цената која сега ја плаќаат американските генерации на зависници од дрога е очигледно преголема во однос на иднината во која е вложена нивната хипотека од дрога. Денешната младина во однос на своите родители, а посебно на предците, има многу повеќе експериментирано со дрога и алкохол, додека негативното влијание што овие активности ќе го имаат врз нејзиното образование e тешко замисливо. Со денешните генерации на школска и универзитетска возраст кои се под директен напад од нарко-дилерите, нарко бизнисот и нарко картелите во кои се вклучени, се јавува прашањето: каква општествена вредност носи легализирањето на супстанцата за која статистиката докажува дека е погубна по националното здравје, без разлика на возраст, пол, етничка или класна припадност. Кое би било севкупното влијание на легализираната илегална дрога врз општеството, националната продуктивност, образовниот сектор, здравствената индустрија, врз спортскиот и атлетскиот живот како и врз духовното и морално самочувство, ако дрогата биде легализирана во име на слободата и човековите права, иако со тоа цели генерации ќе станат онеспособени, без здрава улога во културата и цивилизацијата?! Овој научен труд се занимава со кус преглед посебно на постари статистики со цел новите податоци да станат поистакнато очигледни во споредбената анализа на академско ниво и на ниво на медиумска информираност за темата. Клучни зборови: Американска нарко-култура, социјална патологија, „дизајнирани дроги“, халуциногена еуфорија, оштетување на мозокот, самоубиство, рак, ниво на зависност, оштетена меморија, концентрација, краткорочно внимание.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Humanities > Other humanities
Humanities > Philosophy, ethics and religion
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Kukubajska
Date Deposited: 24 Feb 2016 12:06
Last Modified: 24 Feb 2016 12:08
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15546

Actions (login required)

View Item View Item