Новинарска етика (практикум)

Majhosev, Andon and Dzamtoska-Zdravkovska, Suzana (2016) Новинарска етика (практикум). ISBN 978-608-244-277-8.

Full text not available from this repository.

Abstract

Практикумот по предметот Новинарска етика содржи повеќе практични вежби за најважните тематски единици за предметот.
Во него се обработуваат стручни теми низ практични вежби како што се:саморегулација (анализа на саморегулативни акти); анализа на текстовите во медиумите за професионалните стандарди на новинарската професија; почитување на авторските права; компаративна анализа на слободата на медиумите во други држави; истражување за слободата на медиумите во РМ (цензура и автоцензура); анализа на студија на случај за заштита на изворот на информација; истражување за остварување на правото на одговор и исправка; анализа на новинарски текстови за почитувањето на приватноста; примена на методот на Анализа на содржина на текстови за известување за самоубиства и несреќи и трагедии; анализа на текстови за говорот на омраза;известување за различностите; за изборите; декриминализација на клеветата; секундарна виктимизација; новинарски прогнози и шпекулации за одредени настани пред се изборните процеси; почитување на презумција на невиност и др. Клучни зборови: етика, новинарство, медиуми.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Social Sciences > Media and communications
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Andon Majhosev
Date Deposited: 07 Mar 2016 09:54
Last Modified: 07 Mar 2016 09:54
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15534

Actions (login required)

View Item View Item