Планински туризам

Dimitrov, Nikola (2015) Планински туризам. . (Unpublished)

[thumbnail of Никола В. Димитров (2015) Планински туризам, интерна скрипта,pdf.pdf]
Preview
Text
Никола В. Димитров (2015) Планински туризам, интерна скрипта,pdf.pdf

Download (7MB) | Preview

Abstract

Планините се јасно истакнати и пространи возвишенија на земјениот релјеф, кои се издигнуваат над околниот понизок и зарамнет терен. Планините се резултат на активноста на Земјината кора кога се набира или кога се раседнува, и тогаш се јавуваат возвишенија во одредена височина.
Планините претставуваат извор на воодушевувње и инспирација кај луѓето уште од памтивек. Нивната оддалеченост и непристапност ги прави да бидат уште попривлечни. Денес, луѓето ги привлекуваат планините поради следните карактеристички: чистиот воздух, планинската клима, можности за разни спортски
разновидни пејзажи, богатата биолошка разновидност и др. Планинските области се наоѓаат на второ место после морските брегови и островите.
Во скриптата зборуваме за најпознатите планини и држави каде се практикува планински туризам. Во посебен дел зборуваме и за планинскиот туризам во Република Македонија.
Преку материјалот што го презентираме ќе се обидеме да навлеземе во дел од проблематиката на планинскиот туризам. Оваа интерна скрипта е прва од ваков вид, и истата е со редуциран обем.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Natural sciences > Other natural sciences
Social Sciences > Social and economic geography
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Nikola Dimitrov
Date Deposited: 19 Feb 2016 13:27
Last Modified: 19 Feb 2016 13:27
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15510

Actions (login required)

View Item View Item